fairtrade, handmade & natuurlijke materialen
- Gratis verzending binnen NL
- Veilig betalen
- Klantenservice: +31 6 10603703
Blog
Zijden sjaals van Counting Flowers
22/10/2010 - Counting Flowers verkoopt verschillende soorten zijden sjaals. Bij de zoektocht naar mooie exemplaren voor onze online winkel verbazen we ons steeds weer over de diversiteit van dit bijzondere natuurlijke materiaal.
Sjaals van ‘gewone’ zijde
Natuurlijk hebben we sjaals van ‘gewone’ zijde. Deze zijde is afkomstig van een zijderups die uitsluitend leeft van de bladeren van de moerbeiboom. Vandaar dat deze zijde ook wel moerbeizijde wordt genoemd. De moerbei zijderups wordt, vanwege zijn eenzijdige dieet, eigenlijk altijd geteeld.
Het bijzondere van deze zijde is dat de zijdedraad in één keer, dus zonder te breken, van de cocon gehaspeld kan worden. Het resultaat is een prachtige glanzende zijde met de mooiste kleurschakeringen.
Bekijk bijvoorbeeld de zijden sjaals van Mulberries en Panmai in onze online shop.
Sjaals van wilde zijde
Een totaal andere zijdesoort is wilde zijde. Bij wilde zijde worden de cocons in de natuurlijke omgeving, meestal bossen, gevonden. Dit is arbeidsintensief omdat je echt op zoek moet naar de zijdecocons die aan de takken van bomen hangen.
De wilde zijde die je bij ons online kunt kopen, komt uit Madagaskar. De zijde op dit Afrikaanse eiland is uniek omdat de grote zijderupsen (een ander soort dan de moerbei rups) leven van de vruchten van Tapiabomen. Deze bomen komen alleen voor op Madagaskar.
Wilde zijde is ruwer van structuur dan ‘gewone’ zijde omdat de draad gesponnen moet worden, in tegenstelling tot het haspelen van één lange draad bij gewone zijde.
De sjaals uit onze collectie zijn op Madagassisch traditionele wijze geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit plantwortels, kruiden, rijst en boombast. Dit geeft de zijden sjaals hun typische robuuste karakter.
Bekijk de Madagassische sjaals van wilde zijde in onze webwinkel.
Sjaals van eri zijde
Last but not least: Counting Flowers verkoopt exclusieve sjaals van eri zijde. Onze eri zijde komt uit Thailand waar het op zeer kleine schaal geteeld wordt. Wat eri zijde zo uniek maakt, is dat het een veel duurzamer zijde is dan moerbeizijde. De eri rups leeft namelijk van een diversiteit aan bladgroen, waaronder castor, cassave en tapioca.
Het grote voordeel hiervan is dat castorolie, cassave en taioca ook voedselbronnen zijn voor mensen, in tegenstelling tot moerbeibladeren die niet door mensen gegeten worden. Telers en wevers van eri zijde genereren zo dus niet alleen inkomsten uit de zijden sjaals die zij maken maar ook uit de verkoop van die voedselbronnen.
Net als wilde zijde wordt eri zijde gesponnen in plaats van gehaspeld. Eri zijde ziet er uit als een mix van katoen en wol maar dan met de zachtheid en soepelheid van zijde.
Bekijk onze sjaals van eri zijde in de webwinkel.
Sjaals van ruwe zijde
De term ruwe zijde slaat op elke zijdedraad waarvan de sericine, de natuurlijke gom die de zijdevezels beschermt, niet is verwijderd.
Ruwe zijde is dus ongekookt en wordt vaak geweven tot stoffen die zacht zijn om aan te raken, maar die iets ruwer zijn dan andere zijdesoorten. De kracht van ruwe zijde is de prachtige structuur die de draad aan het materiaal weet te geven.