fairtrade, handmade & natuurlijke materialen
- Gratis verzending binnen NL
- Veilig betalen
- Klantenservice: +31 6 10603703
Blog
Counting Flowers op bezoek bij Sabahar
18/10/2014 - Wie ooit in de ‘wintermaanden’ in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië is geweest, weet dat een sjaal er geen overbodige luxe is. Door de hoge ligging van deze stad kan het er gemeen koud zijn! Vrouwen dragen er daarom massaal de zo kenmerkende ragfijne katoenen, maar warme sjaals.
Sabahar bouwt voort op deze eeuwenoude kennis om van het beste katoen comfortabele, zachte sjaals te maken, maar geeft er haar eigen twist aan.
Counting Flowers bestuurslid Melanie was in Ethiopië en doet verslag van haar bezoek aan Sabahar, een lokale Fair Trade organisatie waar we sinds een jaar mee samenwerken.
Judith, de salesmanager van Sabahar, leidt Melanie enthousiast rond in de weverij. De werkzaamheden vinden plaats in verschillende gebouwen, die, met smalle stenen trappetjes met elkaar verbonden, liggen in een prachtige groene tuin – een verrassende oase in deze verder drukbevolkte, wat grijze buitenwijk van Addis Abeba.
Het is niet alleen de locatie die aangenaam verrast. Het enthousiasme van het management en de toewijding van de wevers is opvallend. Geen wonder dat hier de prachtigste sjaals worden gemaakt!
De ontwerpen van Sabahar zijn niet traditioneel, maar afgestemd op de westerse markt. Ook experimenteert Sabahar met de combinatie van katoen en zijde. De productie en verwerking van de zogenaamde eri-zijde is een uniek initiatief in Ethiopië.
Sabahar beoogt hiermee niet alleen meer variatie aan te brengen in haar producten, maar ook een nieuwe bron van inkomsten te bieden aan boeren die leren zijde te produceren.
Sabahar rekruteert al haar medewerkers uit de directe omgeving van de weverij. Het team van spinners, ververs, en wevers telt inmiddels zo’n 100 mensen, waarbij het traditiegetrouw meestal de mannen zijn die weven, en de vrouwen spinnen.
Sabahar werkt ook samen met het nabijgelegen vrouwenziekenhuis, waar vrouwen die enige tijd zijn opgenomen vanwege zwangerschapsproblemen, kunnen spinnen om zo wat bij te verdienen. De leeftijdsdiversiteit onder de medewerkers is opvallend.
Dat komt, zo legt Judith uit, omdat Sabahar niet op leeftijd selecteert. Iedereen verdient hetzelfde. De werktijden zijn vijf dagen per week, van negen tot vijf.
Overwerk, indien nodig, wordt betaald en mag ook thuis op het eigen weefgetouw. Zo is het makkelijker te combineren met het gezinsleven en de huiselijke plichten.
Sabahar betaalt haar medewerkers een goed salaris, dat voldoende is om van te kunnen sparen. Daarnaast biedt Sabahar een verzekering, opleiding, en organiseert ze zo nu en dan een sociale activiteit.
Dat dit gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat veel mensen al bij Sabahar werken sinds de oprichting.
Mevrouw Etagen, één van de oudere medewerkers, houdt haar spinnenwiel even stil om dat te bevestigen. Ze werkte als dagloner toen ze zeven jaar geleden via-via van Sabahar hoorde. Ze had het geluk dat er mensen nodig waren, vertelt ze. “Tot op de dag van vandaag werk ik hier met veel plezier.”
Bekijk de sjaals van Sabahar in de webshop.
Lees meer over de makers van Sabahar.
Bezoek de homepage.