Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Van zijderups tot zijden sjaal

Weefster weeft zijden sjaal Mulberries

20/02/2011 - Een handgemaakte zijden sjaal is het eindproduct van een langdurig en zeer arbeidsintensief proces. Alleen al het weven van een sjaal kost veel tijd. Een gemiddelde weefster weeft 1,5 meter per dag. Het betreft dan een simpel effen- of streepjespatroon.

Het weven van een zijden sjaal met een ingewikkeld patroon neemt zo een aantal weken of zelfs een maand in beslag, afhankelijk van de techniek die toegepast wordt.

Maar voordat de zijde klaar is om een sjaal van te kunnen weven, heeft het al een heel traject doorlopen. Van zijderups tot zijden sjaal, een proces van het verzorgen van de zijderups, tot het haspelen, spinnen, twijnen en verven van de zijde.

Op de volgende foto’s laten we zien hoe een zijden sjaal tot stand komt bij Mulberries, onze Fair Trade leverancier uit Laos.

De zijderupsen leven van blad van de moerbeiboom. Dorpelingen aangesloten bij Mulberries onderhouden moerbeiplantages. Het fruit van de moerbeiboom wordt gebruikt om natuurlijke verf te maken. Bovendien trek je er lekkere thee van.
Moerbeiboom ideaal voedsel voor de zijderups

De zijderupsen krijgen drie keer per dag verse moerbeibladeren te eten. De jonge rupsen eten het liefste de malse, jonge bladeren. De oudere rupsen zijn minder kieskeurig.
Zijderupsen op een bed van moerbeiblaadjes

De zijderupsen pakken zichzelf in in cocons van zo’n tweeduizend meter zacht en ragfijn zijdedraad.
Cocons van de zijderups

De cocons worden gekookt en de zijdedraad wordt in één keer van de cocon gehaspeld.
Haspelen van de zijdedraad

Vervolgens wordt de zijde om een spoel gewikkeld om de zijde gelijkmatig en nog sterker te maken.
Vrouw in dorp spint de zijdedraad

Meerdere zijdedraden worden getwijnd om de draad dikker te maken. Dit gebeurd op een soort spinnewiel. Twijnen is een lastige klus omdat de verschillende draden snel in de knoop raken. Ervaring vereist!
Vrouw uit dorp twijnt zijdedraad voor Mulberries

Nu is de zijde klaar om geverfd te worden. Bij Mulberries gebeurt dat met natuurlijke verf gemaakt van onder meer bladeren van de indigo-plant (blauw), lak-hars (rood- en paarstinten), fruit van de moerbeiboom (rood, roze en bruin), geelwortel (geel), blad van de teakboom (bruin), goudsbloem (zachtgeel), kaw kang pa (donkerbruin en zwart), passievrucht (groen) en kou pa kho (legergroen).

Nadat deze natuurlijke materialen verzameld en gedroogd zijn, worden ze uren gekookt voordat een bepaalde kleur klaar is om de zijde mee te verven. Iedere combinatie van ingrediënten brengt een eigen specifieke kleur voort. Een heel complex procedé.

Zijde wordt geverfd met de kleur van lak-hars

De weefsters zetten hun weefgetouw op. Voor een simpele sjaal kost dit een aantal uren. Het opbouwen van een weefgetouw voor een zijden sjaal met een ingewikkeld patroon kan echter tot twee dagen in beslag nemen. Vervolgens zijn zij klaar om de zijden sjaal te weven.
weefster weeft complexe zijden sjaal, Mulberries

De zijden sjaal is klaar. De franjes worden afgewerkt en de sjaal wordt nog eenmaal gecontroleerd. Daarna is hij klaar voor de verkoop.
Finale afwerking van een zijden sjaal van Mulberries

Mulberries maakt gecertificeerde organische zijde. Dat betekent dat er in het gehele traject geen chemicaliën en pesticiden worden gebruikt. Compost voor de moerbeiplantages wordt gemaakt van eigengemaakte compost (koemest en etensresten).
Koeien zorgen voor natuurlijke compost

Ook de verf bevat geen chemicaliën. Om de kleur te fixeren gebruiken de vrouwen bladeren van onder meer tamarinde en aluin.
Kleuren fixeren: natural dye, Mulberries

 

Bekijk onze sjaals van Mulberries.
Bekijk onze gehele collectie sjaals in de webwinkel.
Lees meer over Mulberries.
Bezoek de homepage.
Bekijk al onze artikelen op Sjaal-blog.


 

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals